/ iStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването издаде указания за провеждането на парламентарните избори в страната на 4 април 2021 г. в условията на извънредна епидемична обстановка заради COVID-19.

От МЗ уточняват, че от съществено значение ще бъде правилното носене на маските (да покриват носа и устата) по време на целия изборния процес от страна на участниците в него; дезинфекция на ръцете и тяхното измиване с вода и сапун, спазване на минимална физическа дистанция от 1,5 метра, периодична дезинфекция на контактите повърхности по време на изборния ден.

Препоръчва се да се слагат информационни табели, които да са достатъчно видни, които да указват носенето на маски, спазването на социална дистанция и добра лична хигиена на ръцете, както и да се осигурят дезинфектанти за влизащите и излизащите хора от избирателните секции.

Друго указание е осигуряване на контрол на входа на сградата, в която се намират избирателните секции, за пропусканеи насочване на ограниченброй избиратели към избирателните секции и съответно до изхода на сградата, с цел да се избягватструпвания, така че избирателите да прекарват възможно най-малко време вътре в сградата.

Маркиране на местата за изчакване в и извън избирателната секция, така че да се осигури поддържането на физическа дистанцияот поне 1,5 м.между участниците в изборния процес;маркиранена пода пред масата, на която се намират членовете на секционната избирателна комисия с линия, която да указва на избирателите спазването на дистанция между тях и членовете на избирателната комисия

Пълният текст с указанията можете да прочетете ТУК.