/ iStock/Getty Images
Мъж на 49 години е починал в Университетската болница "Канев" в Русе след усложнение от грип. Това съобщи д-р Ирена Панджарова от интензивното терапевтично отделение към лечебното заведение в града, цитирана от БТА.

Мъжът е бил приет на 26 януари (неделя) в Специализираната болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания. Д-р Панджарова обясни, че той е развил двустранна пневмония, която е потенциално фатално усложнение.

100 000 ученици излизат във ваканция заради грипната епидемия (ВИДЕО)

"Във връзка с усложнената пневмония и дихателна недостатъчност в нощта срещу понеделник е приет в интензивното терапевтично отделение към УМБАЛ "Канев", каза д-р Панджарова.
Въпреки приложеното лечение на 28 януари /вторник/ мъжът е починал.

Д-р Панджарова обясни, че заболяването е започнало два-три дни преди пациентът да бъде приет в тубдиспансера, като няма информация дали е провеждал самолечение.
Бързият тест е показал, че грипът е от тип "А".

Д-р Панджарова каза още, че досега в отделението са лекувани от грип две жени. Едната е изписана, а другата е в болницата, като е в добро състояние.

Тя препоръча при заболяване от грип да се търси веднага лекарска помощ, защото никой не може да предвиди кога състоянието ще се усложни.

Може ли маската да спре вирусите?

Директорът на Регионалната здравна инспекция в крайдунавския град д-р Маргарита Николова коментира, че в Русенско се повишава броят на болните от грип и остри респираторни заболявания. Досега в инспекцията са регистрирани четири случая на грип.

Тя обясни, че Регионалното оперативно бюро за борба с грипа и острите респираторни заболявания ще заседава утре. Д-р Николова каза, че се наблюдава отсъствие на много ученици от учебни занятия, както и деца от детските градини и ясли. Повечето от тях не са болни, но родителите от притеснение да не се заразят превантивно са ги оставили вкъщи.
БТА