МВР си върна басейн „Спартак”, търси 1,3 млн. лева от ползватели
МВР си върна басейн „Спартак”, търси 1,3 млн. лева от ползватели / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
МВР получи собствеността над басейн „Спартак", търси 1,3 млн. лева от ползватели
30533
МВР получи собствеността над басейн „Спартак", търси 1,3 млн. лева от ползватели
  • МВР получи собствеността над басейн „Спартак", търси 1,3 млн. лева от ползватели

Емблематичният за София басейн „Спартак" вече е собственост на МВР. Това е станало факт след като областният управител на столицата е издал акт за собственост на министерството на 21 май.

Близо 1,3 млн. лева обезщетение дължат на МВР фирмите и хората, които ползват басейна „Спартак", съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Вътрешното министерство е изпратила 11 покани, с които приканва фирмите или да напуснат или да плащат обезщетение по 37 000 лева месечно. Сред регистрираните дружества, на територията на басейна са карате клуб „Левски Спартак", представляван от Антон Петров-Хамстера, задържан при операция „Наглите", както и дружество, собственост на Марчело Джотолов.

Теренът и сградите, намиращи се в рамките на басейна „Спартак", се ползват неправомерно от всички фирми, които в момента са там, тъй като МВР е собственик, а терена е преотдаден на няколко пъти. Това е станало по силата на договор, сключен през 1999 г. между спортен клуб „Левски" и търговско дружество „Спарта 2000". Той е за срок от 10 години, като спортният клуб предоставя на търговското дружество правото да извършва търговски дейности и да го стопанисва. В същото време обаче данъците и таксите трябва да бъдат платени от МВР, което е реален собственик на терена. „Огромен недвижим имот, земя и сгради, собственост на държавата в лицето на МВР, в момента са завладени от едно частно търговско дружество, което експлоатира, събира наеми, извършва стопанска дейност, а държавата няма никаква власт и правомощия върху собствения си имот", обясни вътрешният министър.

За да узакони собствеността си юристите в МВР са внесли документи до областният управител на София, който е издал акт за собственост на 21 май. Вътрешният министър упрекна и политиците, че не са обръщали внимание на подобен грабеж, а сега искат да вземат бюджета на МВР.

Ако в едномесечен срок фирмите не се изнесат от басейна „Спартак", МВР ще отправи молба до за изземване на имота със съдия изпълнител.