МВР отново следи джиесемите и интернет
МВР отново следи джиесемите и интернет / cнимкa: Sofia Photo Agency

МВР ще има правото да следи местоположението на мобилните телефони и адресите, от които се изпращат имейлите. Това е част от проекта за изменение на Закона за електронните съобщения, който инициира вътрешното министерство, съобщи пред Дарик депутата Радослав Илиевски.

 

С промените в Закона за електронните съобщения се запазват правата на хората у нас, като в същото време полицията ще може по-добре да върши своята работа, смята Илиевски. „Гражданският интерес е запазен от една страна, и от друга – се дава възможност на органите по сигурността да проследяват комуникацията – не като съдържание, а като позиция в пространството, къде се намира например определения мобилен апарат. Защото това затруднява силно разследването”, каза той. По думите му същите правила ще важат и за имейлите – в съдържанието им няма да се бърка.

 

Преди по-малко от месец парламента гласува Закона за електронните съобщения, с който забрани на вътрешното министерство да следи съдържанието от разпечатките на мобилните телефони и от електронната ни поща. Приемането на закона предизвика недоволство от страна на ръководството на вътрешното министерство. От ведомството

Твърдяха, че новите разпоредби ще попречат на работата им.