/ БГНЕС
Отличиха полицейски служители и колективи, постигнали високи професионални резултати през годината на церемонията „Полицай на годината 2021”, създадена и развита по инициатива на Министерството на вътрешните работи и фондация „Доверие и закрила”.

Индивидуален носител на приза „Полицай на годината 2021”

Главен инспектор Десислава Викторова - началник на сектор „Престъпления против личността” към отдел „Криминална полиция” при Главна дирекция „Национална полиция”. Награждава се за показани високи професионални резултати при разкриване, документиране и доказване на извършени тежки криминални престъпления против личността на територията на цялата страна.

Полицай на годината
БГНЕС

На 1 януари 2021 г. около 01.00 часа в гр. Ловеч, на паркинг пред жилищна кооперация неизвестен прострелва жена, докато играе хоро. Под методическото ръководство и с прякото участие на главен инспектор Десислава Петрова-Льолева от ГДНП бяха проведени съвместни оперативно-издирвателни действия, а извършителят на престъплението е установен и задържан.
 
През цялата 2021 г., отново с нейното пряко участие и под методическото ѝ ръководство, са разкрити редица случаи на тежки криминални престъпления. Работата по повечето от тях е осъществена при динамични условия и в кратък период от време с включването на голям брой сили и средства, ангажирани в разследването.    
 
„Полицай на годината 2021” - първо място
 
Старши инспектор Петър Петров - началник на участък „Балван“ при ОДМВР - Велико Търново. Награждава се за проявен висок професионализъм, инициативност при установяване и задържане на извършител на тежко криминално престъпление и за бързата и адекватна намеса при оказване на помощ на гражданин, пострадал при тежко ПТП и възникнал в следствие на него пожар.
 
На 18 февруари в с. Балван, област Велико Търново, е извършено жестоко убийство на чужд гражданин. Новината имаше широк отзвук в наши и чужди медии. В резултат на придобита и бързо анализирана информация от старши инспектор Петър Петров случаят бе разплетен. Той е и служителят, който пръв се притече на помощ след катастрофата до с. Леденик на пътя София-Варна, при която на 4 ноември се запали цистерна.

БГНЕС

„Полицай на годината 2021” - второ място
 
Инспектор Свилен Трифонов – разузнавач в отдел „Криминална полиция“ при Главна дирекция “Национална полиция”. Награждава се за доказан висок професионализъм и за активно противодействие на престъпления, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества на територията на страната.

През 2021 г. той е организирал и е взел участие в 17 специализирани полицейски операции, в резултат на които са открити и иззети различни по вид и количества наркотици. Установени са множество помещения, оборудвани като лаборатории за отглеждане и производство на наркотични вещества. Задържани са общо 27 лица, на 15 от които са повдигнати обвинения и са им наложени мерки за неотклонение “задържане под стража“ или „парична гаранция“.
 
„Полицай на годината 2021” - трето място
 
Инспектор Светослав Рангелов - старши разследващ полицай в отдел „Разследване” при СДВР. Награждава се за постигнати високи резултати в служебната дейност, конкретен съществен принос при изпълнение на служебните си задължения, изразяващ се в проявен висок професионализъм при работата по дела за престъпления против личността, грабежи, държане и разпространение на наркотични вещества.

От декември 2020 г. до настоящия момент той е работил по 46 досъдебни производства, заведени за различни по вид престъпления. Приключил е 29, от които 15 - с мнение за изготвяне на обвинителен акт и предаване на обвиняемите на съд. Инспектор Рангелов е предявил обвинение на 25 лица, като на пет от тях съдът на първа инстанция е взел мярка за неотклонение „задържане под стража”, потвърдена във всеки от случаите и от апелативната инстанция.
 
Поощрителна награда „Полицай на годината 2021“
 
Младши инспектор Алекси Митов - старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ при ОДМВР – Благоевград. Награждава се за проявен висок професионализъм и изключителна инициативност, бързина и адекватна намеса в оказване на животоспасяваща долекарска помощ на гражданин, изпаднал в безпомощно състояние и с реална опасност за живота.

В края на изборния ден на 14 ноември от една от секциите в Благоевград излиза жена, която моли за помощ – неин колега е припаднал. Отзовават се младши инспектор Алекси Митов и гражданин, които в този момент са в коридора пред секцията. Бързата реакция на полицейския служител, който  без колебание започва да прави сърдечен масаж, е решаваща за изпадналия в безпомощно състояние.
 
Колективна награда „Полицай на годината 2021”
 
Служителите от отдел „Криминална полиция“ при ОДМВР – Бургас. Награждават се за проявен висок професионализъм и постигнати резултати в служебната дейност по придобиване на оперативна информация, нейното разширяване, документиране и анализиране, водещи до предотвратяване и последващо разкриване на криминални престъпления.

На 30 ноември 2020 г. разтревожена майка търси помощ от полицията в Бургас. Съобщава, че от два дни няма връзка с 47-годишната си дъщеря. Предприети са действия по установяване на жената. Следите отвеждат криминалистите до апартамент в града, където е намерен биологичен материал, съвпаднал с този на издирваната. Не след дълго става ясно, че е извършено тежко криминално престъпление.
 
Сложната задача по разследването му  е поверена на служителите от Криминална полиция при ОДМВР-Бургас. За работа по този и още няколко тежки случая през годината те са отличени с Първата колективна награда „Полицай на годината - 2021“.
 
„Полицай на годината 2021” - първо място
 
Служителите от сектор „Специални тактически действия“ на РДГП - Елхово при Главна дирекция „Гранична полиция”. Награждават се за доказан опит и професионализъм в противодействието на нелегалната миграция.

В късните часове на 10 ноември е получен сигнал, че издирван за тежко криминално престъпление от страна в Западна Европа се е насочил към границата ни. Веднага са предприети необходимите действия и издирваният е задържан при опит да влезе незаконно на наша територия. Операцията е осъществена от служителите от Специални тактически действия на РДГП-Елхово.
 
„Полицай на годината 2021” - второ място
 
Служителите от отдел Югоизточен при ГДБОП. Награждават се за участие в множество оперативно-издирвателни, технически и организационни мероприятия, насочени към неутрализиране дейността на установени и нови престъпни организации, ангажирани с противозаконна дейност, свързана с вътрешен и международен трафик на наркотични вещества на територията на Република България.

В края на 2020 година е получена информация за трафик в страната ни на голямо количество наркотици от чужбина. Започва усилена работа по сигнала, която отвежда спецполицаите до двама мъже. Извършителите са задържани на 3 юни 2021 година, открити са близо 500 килограма прахообразно вещество, реагирало на хероин. Заслугата за разплитането на този случай е на служителите от Отдел Югоизточен при ГДБОП.
 
„Полицай на годината 2021” - трето място
 
Служителите от отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при СДВР
. Награждават се за постигнати високи резултати и конкретен съществен принос при изпълнение на служебните задължения, както и за доказан професионализъм при борбата с престъпността, осигуряване безопасността на гражданите и прилагане на проактивен подход на работа.
 
На 14 октомври в СДВР е получен сигнал от 36-годишен столичанин. Той заявил, че съпругата му е напуснала дома им в София ден по-рано и от тогава е в неизвестност. Жената е обявена за общодържавно издирване. В резултат на  проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия, в покрайнините на град Перник е открито тялото на жена. ДНК-експертиза потвърждава, че това е издирваната.
 
Благодарение на работата на служителите от отдел „Противодействие на криминалната престъпност“ при СДВР, случаят бе разплетен. Разследването тръгна от една точка, но претърпя обрат, като се установи, че съпругът и негови близки имат участие в убийството на жената. По случая към момента има двама задържани, на които са повдигнати обвинения.
 
Награда за „Граждански принос” - „Полицай на годината 2021“
 
Учениците Живко Иванов, Радослав Иванов и Григор Бараков от гр. Стара Загора. Наградени са за проявена гражданска позиция, смелост при задържане на лице, извършител на тежко криминално престъпление на 03.10.2021 г. в гр. Стара Загора и за оказано съдействие на служителите от ОДМВР - Стара Загора.

На 3 октомври 2021 г. около 19.40 часа на кръстовище в гр. Стара Загора британски гражданин, управлявал лек автомобил, предприема забранена маневра и удря мотоциклет. При инцидента мотоциклетът се отклонява и блъска младеж на 17 години и мъж на 53 години, които се движат по тротоара. Мотористът загива на място, пешеходецът е откаран в болница с тежки травми, а чужденецът бяга от местопроизшествието.
 
Благодарение на намесата на тримата младежи, водачът е установен и предаден на полицейските служители. Виновният е тестван с техническо средство за употреба на алкохол и наркотични вещества. Пробите му са положителни. Той е задържан. По случая е образувано досъдебно производство.
 

Ердинч Аптиш. Награждава се за проявена съобразителност, смелост,  оказване на съдействие и конкретна помощ на органите на МВР за задържане на извършител на тежко криминално престъпление.

На 29 ноември мъж от хасковското село Сърница стреля по съсед, нарани съпругата му с нож, а после се укри. Последва незабавната реакция на институциите по издирване на въоръжения нападател.

Ден по-късно, в кърджалийското село Душка Ердинч Аптиш е нападнат с огнестрелно оръжие в собствения си имот. Той не губи самообладание и отнема оръжието на нападателя, в който разпознава обявения за издирване от Сърница. Стрелецът прави опит да го нападне и с нож, но Ердинч го обезврежда с удар с приклада от отнетото огнестрелно оръжие. Следва обаждане до служителите на реда от участък Черноочене и задържането на нападателя.