През първите три месеца на годината пътнотранспортните произшествия с участието на водачи, при които е установено наличие на алкохол или наркотични вещества, са намалели, а контролната дейност се е повишила. Това заяви пред журналисти главен инспектор Лъчезар Близнаков от Главна дирекция „Национална полиция“ в МВР, който взе участие в акция на пътни полицаи на Автомагистрала "Хемус" срещу нарушителите на пътя. 

Главен инспектор Близнаков уточни, че за първото тримесечие на тази година, при проверки на 349 участници в транспортни произшествия в страната е установено наличие на алкохол или наркотични вещества. По думите му има намаление с девет на сто спрямо същия период от миналата 2022 година. 

Днешната акция по проверка на водачи е част от националната кампания „С бистър ум зад волана“, чиято цел е превенция на пътните произшествия, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори. Съвместната инициатива е на Българската петролна и газова асоциация в партньорство с Министерството на вътрешните работи, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.
Иван Лазаров/БТА