/ БГНЕС
Ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани. Безпочвени и голословни са нападките, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове и категорично не отговарят на истината.

Това се казва в позиция на Министерството на вътрешните работи. Преди дни премиерът в оставка Николай Денков заяви, че като вътрешен министър Калин Стоянов не е постигнал напредък в търговията с гласове на изборите.

Премиерът в оставка е против участието на Стоянов и Йоловски в служебен кабинет

"Миналата седмица помолих за местните избори да се направи една справка доколко се е водила борба с купуването на гласове. Отговорът, който получих от една от службите, беше: "Все едно, че нямаше избори". С други думи, нищо не е опитано да се направи в борбата срещу купуването на гласове", коментира Денков.

Днес съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Атанас Атанасов и председател на "Демократи за силна България" също коментираха в кулоарите на парламента, че не е имало нито една операция за неутрализиране на купувачи на гласове.

"Продължават политическите нападки към МВР. Този път откровените неистини се разпространяват от народен представител и съпредседател на политическо обединени“, се казва в позицията на министерството. С изненада разбираме, че МВР и в частност министърът носят отговорност за големия брой недействителни бюлетини. Подобно твърдение е или грубо непознаване на законовите уредби, или умишлено внушение. За пореден път се налага да правим уточнение, че ангажиментите на МВР преди и по време на изборния процес са строго регламентирани", пише още в позицията на силовото министерство.

Кой е поканил Калин Стоянов за вътрешен министър в редовния кабинет

От МВР посочват, че е налице трайно утвърдена практика за осигуряване на изборния процес, независимо от вида на вота. "Преди всички избори, едно от първите действия е създаване на щаб, който организира, координира и контролира всички охранителни мероприятия, включително оперативното и явно противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите. Този щаб се ръководи не от министъра или член на политическия кабинет, а от висшата професионална фигура, каквато е главният секретар", уточняват от МВР.

"Безпочвените и голословни нападки, че министерството не е реализирало нито една операция за неутрализиране на купуване на гласове, категорично не отговарят на истината. Резултатите от вложените усилия са недвусмислени – близо два пъти е нараснал броят на образуваните досъдебни производства, свързани с местните избори през 2023 г., в сравнение с вота през 2019 г. Отчетът бе представен именно от главния секретар на МВР", припомнят от ведомството.

Според тях разпространените неистини са пореден опит за омаловажаване на труда на хилядите служители на МВР, охранявали изборния процес и вложили усилия в противодействието на купуването на гласове. Труд, който преди, по време и след произвеждане на изборите не бе критикуван от народния представител Атанас Атанасов, се казва в позицията на МВР.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня