МВР обясни за предаването на Абдуллах Бююк на Турция
МВР обясни за предаването на Абдуллах Бююк на Турция / БГНЕС, архив
МВР обясни за предаването на Абдуллах Бююк на Турция
89013
МВР обясни за предаването на Абдуллах Бююк на Турция
МВР обясни за предаването на Абдуллах Бююк на Турция
  • МВР обясни за предаването на Абдуллах Бююк на Турция
  • МВР обясни за предаването на Абдуллах Бююк на Турция

България е предала на турските власти Абдуллах Бююк, защото бизнесменът е пребивавал в страната с невалиден паспорт. Той е бил заловен вчера при рутинна проверка на автомобил в столичния квартал „Младост". Веднага след това е започната процедура по принудително отвеждане. От началото на февруари месец МВР са водили кореспонденция с Интерпол във връзка с турския гражданин.

Заповедта за извеждане от страната на Бююк е била издадена на 9 август съгласно Закона за чужденците. В нея е предвидено непосредствено изпълнение поради вероятност той да се укрие. Адвокатът на Бююк не е бил запознат със заповедта.

България предаде на турските власти бизнесмена, свързан с Гюлен

Директорът на Дирекция "Миграция" в МВР заяви, че не познава адвоката му и не е запознат с това дали той е бил уведомен или не. "Бихте могли да му зададете въпрос на адвоката какво е направил той по узаконяване на пребиваването на неговия подзащиштен в страната, защото от извършените проверки, които сме направили от дирекция "Миграция", включително и Държавната агенция на бежанците, се установи, че към момента на издаване на заповедта той пребивава без разрешен срок, доста е надвишил, не е направил никакви постъпки за узаконяване на пребиваването си и не се намира в процедура по предоставяне на международна закрила", каза Николов.

България върнала Бююк на Турция заради липсата на валидни документи

Към настоящия момент Бююк може да обжалва и от Турция заповедта, която е с непосредствено изпълнение.

Зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев беше категоричен, че договорка за предаването на Бююк между България и Турция няма. "Договорка няма, целият обмен на информация е вървял по линия на Интерпол".

На въпрос дали България ще поиска турския гражданин Фарук Бекташ, който уби двама мотористи край Драгоман през юли, Арабаджиев коментира, че страната ни няма информация, че той се намира в Турция. По-голяма е вероятността той да се намира в друга страна, за която ние сме направили постъпки, каза той и потвърди, че става дума за Германия.

От МВР съобщиха още, че 36 лица с нередовни документи се издирват в момента в страната.