МВР не даде информация дали е отвлечен синът на Вилхем Краус
МВР не даде информация дали е отвлечен синът на Вилхем Краус / netinfo

МВР нито потвърждава, нито отрича новината за отвличането на сина на бившия транспортен министър Вилхелм КраусМихаил. Това съобщиха от ГДБОП. Заместник директора на антимафиотите Калин Михов каза, че у нас има няколко престъпни групи, които се занимават с отвличания на хора срещу откуп.

От ГДБОП допълниха още, че един от сериозните проблеми при противодействието на престъпни групи специализирани в отвличането на хора, е безконтролното продаване на предплатени карти за мобилни телефони, при които не се оставят никакви данни.

Според информация, появила се още вчера, синът на Вилхелм Краус-Михаил, е бил отвлечен на 24 октомври, а по-късно и освободен срещу сумата от 300 хиляди евро откуп.

Това не е първото поръчково отвличане у нас. През 2004 година във Варна беше отвлечен корабособственика Рубин Коцев като близо месец по късно той беше освободен. Тогава се заговори, че е платен откуп от 1 милион евро. Преди това пак в морския град беше похитена и съпругата на богатия бизнесмен Боби Манджуков- Галя Пеева, която също бе освободена след това. И до днес по двата случая няма уличени.

Все още нищо не се знае за съдбата на сина на президента на Славия - Венци Стефанов, който беше отвлечен през 2004 година. След инцидента се заговори, че е платен откуп от 1 милион евро. Едно от първите показни отвличания у нас е това на президента на фирма Руен - Стефко Колев, похитен през 2001 година.

Последното по-скандално отвличане беше на хърватина Иван Може, който беше похитен в началото на тази година близо до град Сливница от криминално проявения Йосиф Йосифов – Йоско. И до момента не се знае нищо за съдбата на хърватина.