/ МВР
Съставени са 19 262 акта до момента, като 14 628 са за неносене на предпазни маски
МВР отново на крак заради предстоящите три почивни дни. И предупредиха – строг контрол за влизане и излизане от градовете, следене за скоростта и изправността на автомобилите и особено внимание върху рисково поведение и засичане на пияни и дрогирани шофьори. Това стана ясно на брифинг на началниците на отделите "Охранителна полиция" - комисар Веселин Младенов, "Пътна полиция" в ГДНП - комисар Звезделин Колев, комисар Радослав Стойнев - началник на отдел "Охранителна полиция", СДВР, и комисар Любомир Костадинов - заместник -началник на отдел "Пътна полиция", СДВР.

Все още са в сила ограниченията за влизане и излизане в областните градове - основанията са труд, здравословни причини, грижи за близък или снабдяване със стоки. За София се допускат автомобили, които отиват или се връщат от работа. Има над 200 КПП-та в столицата и областните градове. „От общо 55 000 проверени декларации, в 3400 са установени несъответствия, при които хората са посочили, че отиват на работа, а нямат трудов договор. В тях 466 от деклараторите дори са регистрирани в Бюрата по труда", посочи комисар Веселин Младенов.

Образувани са над 1300 досъдебни производства, като 1287 са за неспазване на наложените противоепедимични мерки. Около 200 са досъдебните производства за подаване на неверни данни в декларациите, съставени са 19 262 акта за неспазване на противоепидемичните мерки, а от тях 14 628 са за неносене на маски“, допълни Младенов.

През предстоящите дни основно ще се контролират водачи с рисково поведение и такива извършващи неправилно изпреварване и маневри. Ще има контрол на изправността на МПС-тата, както ще се следи и скоростта. До 13 май се засилва контролът на превозните средства, като ще се следи за правоспособни водачи, дори и на мотоциклетите – за състояние и видимост на табелата с номера, както и носенето на каски, съобщи Звезделин Колев, началник на отдел “Пътна полиция” в Главна дирекция “Национална полиция”.  

"По празниците ще има по-засилени проверки за алкохол и наркотични вещества. Специални екипи ще работят за обезпечаване на почивните дни на гражданите – вече има гонки с мотори по булевардите в София, като изваждаме екипи да работят специално за това", съобщи началникът на отдел "Пътна полиция" ком. Любомир Костадинов.

Относно падането на забраната за парковете, целият наличен полицейски състав на СДВР е ангажиран с контрол на противоепидемичните мерки в столицата - дали те се спазват в парковете и градините в столицата, допълни комисар Радослав Стойнев, началник на отдел "Охранителна полиция", СДВР.  

Комисар Младенов добави още, че в първите дни на отварянето на парковете за граждани не е имало нарушения, но сега се наблюдава, че част от посетителите на тези места не носят маски. Само вчера на територията на София има съставени 105 акта за неносене на маски.

На брифинга представителите на МВР съобщиха за случай в Борисовата градина, при който мъж, неспазвал мерките за посещение на паркове, е напръскал със спрей служител на Столична община, той е бил задържан и е образувано дело по случая.