МВР купува компютри и коли с пари от излишъка
МВР купува компютри и коли с пари от излишъка / Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
МВР ще получи пари от бюджетния излишък за покупката на компютри за дознателите и патрулни коли и мотори за полицаите. Това обеща премиерът Сергей Станишев пред вътрешния министър Михаил Миков, след като двамата инспектираха тежките материално-битови условия на работа за дознатели и униформени в 3-то РПУ в София, което е сред най-натоварените в страната. Министър-председателят лансира и идеята полицейските управления в страната да бъдат категоризирани и служителите в тези с по-висока категория да получават по-високи заплати.

И вътрешният министър, и премиерът констатираха, че в момента е много неравномерно разпределена структурата и щатната натовареност на РПУ-тата в страната, която не отговаря на миграционната ситуация от последните години. По този повод Станишев предложи:

„Необходима е категоризация в работата на различните районни полицейски управления, за да се постигне по-високо заплащане там, където има по-голяма натовареност, да бъдат мотивирани полицаите”, каза министър-председателят.

Премиерът съобщи, че започва строителство на нова сграда за 3-то РПУ в столицата, основни ремонти текат в 4-то, 6-то и 8-мо РПУ. Вътрешният министър Михаил Миков пък поясни, че след края на дисциплинарното производство ще уволни двамата провинили се шефове на РПУ-Враца и на РПУ-Приморско. МВР-шефът не скри възмущението си от поведението на Васил Василев и Красимир Димов:

„Не може да пиеш цяла нощ с мутрите и да претендираш, че си ръководен служител в МВР. Не може да присъстваш на престъпление и да избягаш, без да предприемеш действия, които изискваш от всеки редови полицай”, ирази възмущение Михаил Миков.