/ iStock/Getty Images
Главният секретар на министерството иска законодателни реформи
Без законодателни промени МВР не може самостоятелно да се справи с безумието по пътищата. Трябва и комплекс от мерки за подобряване на подготовката на водачите и на състоянието на инфраструктурата.

Това заяви в Стралджа главният секретар на ведомството главен комисар Петър Тодоров. Той присъства на поклонението на загиналия полицай Генади Троев, който беше блъснат по време на работа от пиян шофьор.

Пиян шофьор прегази и уби полицай край Стралджа

„Най-важното е законова мярка, която да не разрешава на водачи, отказали проба за алкохол и наркотици, да им се размине. Такива установени шофьори трябва да имат ефективни присъди. Ако трябва да се предприемат и конфискации на автомобилите им. Тези мерки са подготвени като законова промяна заедно с Министерството на правосъдието. Очакваме следващото Народно събрание да се произнесе по тях“, каза главен комисар Тодоров.

Той призова за законови промени, непозволяващи споразумения, условни присъди, глоби и пробации за шофьори, употребили алкохол и наркотици и предизвикали тежки произшествия със загинали. "Трябва да има само ефективни присъди", подчерта главният секретар на МВР.

По думите му, без впрягане на усилията на всички отговорни институции „войната по пътищата“ не може да бъде спряна. "В страната има 60 – 70 критични пътни участъка с лоша инфраструктура и постоянни произшествия. Там също са необходими спешни мерки", посочи главният секретар на МВР.
 

полицай Стралджа


Ден на траур в Стралджа в памет на загиналия полицай

Колегите на загиналия полицай го изпратиха в последния му път с включени светлини и сирени на полицейските автомобили. Генади Троев е работил от пет години в системата на МВР. Трябвало е след няколко месеца да навърши 31 години.

В родния му град Стралджа и в цялата община е обявен ден на траур.
БТА