МВР е заложник на евтини политически интереси
МВР е заложник на евтини политически интереси / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Убеден съм, че няма незаконни подслушвания. Като завърши проверката, ще убедим и обществото, и прокуратурата, че такива неща няма. Това заяви пред Нова телевизия главният секретар на вътрешното ведомство Калин Георгиев.

Той допълни, че прокуратурата никъде не е твърдяла, че МВР подслушва незаконно, а е констатирала липса на достатъчно контрол върху извършването на тази оперативна дейност и вакуум в нормативната база.

„Ние очакваме препоръките на прокуратурата, за да синхронизираме пропуските в нормативната база. Говорим за една относително нова техника, възможно е нещо да сме пропуснали. Използваната от МВР техника не може да подслушва секретно. Има разлика между подслушване и слушане. Примерно вашият колега, който ни снима сега, не можем да го обвиним, че ни подслушва в момента, защото той е при нас в стаята, той ни чува какво си говорим. Ако излезе извън студиото и сложи ухо на ключалката, тогава ще ни подслушва. Едното се прави секретно, тайно, без да разбере този, който е обект на подслушването, другото е явно. И тъй като ние нямаме право да правим тези неща явно, нищо не сме правили”, обясни Георгиев.

Той заяви още, че колкото по-бързо излязат резултатите от проверката, колкото по-бързо се изяснят фактите и данните и станат назначените експертизи, толкова по-бързо ще се изчисти името на министерството.

В петък прокуратурата образува досъдебно производство за даване на подкуп срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров. В сряда обвинението получи по имейла сканирани копия от материали от оперативно дело, водено срещу Флоров и съдържащо класифицирани документи с гриф „Строго секретно”. След анализ и събиране на допълнителни доказателства, прокуратурата е преценила, че та са достатъчно достоверни за започването на разследване срещу шефа на ГДБОП.

Министърът на вътрешните работи Петя Първанова подписа заповед за временното му отстраняване от длъжност. Изпълняващ директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов, досега той беше зам.-директор на главната дирекция.