МВР е безкомпромисно към всякакъв вид злоупотреба със служебно положение
МВР е безкомпромисно към всякакъв вид злоупотреба със служебно положение / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на вътрешните работи е безкомпромисно към всякакъв вид злоупотреба със служебно положение от страна на служителите на реда или техни недобросъвестни прояви, които уронват човешкото достойнство и права, съобщиха от пресцентъра на МВР.

По всички сигнали от подобен тип, постъпили в министерството, се извършват проверки от дирекциите „Вътрешна сигурност” и „Инспекторат” на министерството на вътрешните работи, както и сигнали се изпращат до Прокуратурата. Всеки случай, при който има доказана злоупотреба със служебно положение или полицейски произвол, ще бъде разследван от компетентните органи, а участниците ще бъдат подведени под отговорност.

Такава позиция изрази МВР във връзка с репортаж на BBC World at One Radio 4 от днес за предполагаема злоупотреба със служебно положение от страна на полицаи по границата ни с Турция.

Под ръководството на Софийската градска прокуратура, на 5 август бе проведена акция, при която бяха задържани двама служители на МВР. Операцията бе по повод подадена информация от потърпевши, че двамата участват в присвояване на пари от незаконно пребиваващи чужди граждани на територията на България. След подаване на сигнала, незабавно беше проведена съвместна операция с участието на служители от Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР, СДВР и Държавна агенция „Национална сигурност”.

В хода на действията, които се наблюдават от прокурор в СГП, първоначалната информация е потвърдена. Задържани бяха двама служители от отдел „Специализирани полицейски сили” при СДВР. Те са 24-годишни, на младши изпълнителски длъжности.

Двамата са привлечени като обвиняеми по образуваното в СГП досъдебно производство за това, че са използвали служебното си положение, за да си набавят противозаконна облага - престъпление по чл. 283 от НК.