МВнР: Ситуацията в Мексико не е бедствена
МВнР: Ситуацията в Мексико не е бедствена / снимка: Sofia Photo Agency
Ситуацията в Мексико не е бедствена, твърди Драговест Горанов
19203
Ситуацията в Мексико не е бедствена, твърди Драговест Горанов
  • Ситуацията в Мексико не е бедствена, твърди Драговест Горанов

В Мексико пребивават постоянно между 200 и 300 българи. Това съобщи за Дарик говорителят на Министерството на външните работи Драговест Горанов. По думите му в момента се предприемат превантивни мерки срещу разпространението на свински грип и ситуацията не е бедствена. „Ако утре тя се промени, ще предприемем нови мерки”, заяви Горанов.

 

Посолството ни в Мексико информира сънародниците по телефон и имейл за данните, които дават местните здравни служби. „Общата оценка е, че за момента няма необходимост от въвеждане на ембарго или ограничаване на пътуванията и бизнеса с Мексико. Това е позицията на Световната здравна организация и на съседите на Мексико, включително и САЩ”, каза пред Дарик Горанов.

 

Той уточни, че външно министерство е готово да съдейства на тези, които искат да напуснат страната основно с информация до колко сериозно е положението в Мексико, както и да им запази билети за полетите.

 

Драговест Горанов напомни, че всички летища и жп гари са отворени и че случаите на свински грип са най-вече в Мексико сити. Засега няма данни за разпространение на заразата в курортните градове.