МВнР: Претенциите на Румъния не са проблем в двустранните отношения
МВнР: Претенциите на Румъния не са проблем в двустранните отношения / снимка: Sofia Photo Agency, архив

България и Румъния водят преговори за делимитация на черноморските пространства от повече от 20 години, като последният кръг (17-ти поред) се състоя през декември 2011 г. в София. Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР „по повод преговорите за делимитация на морската граница между България и Румъния”, съобщиха от министерството.

Преговорите текат в приятелска атмосфера и в контекста на желанието и на двете страни въпросът да се реши чрез подписването на двустранно споразумение, се отбелязва в изявлението. Въпросът не представлява проблем в двустранните ни отношения, които са партньорски, добросъседски и в духа на общата ни принадлежност към ЕС, се посочва още в него. Следващият кръг предстои да бъде проведен в Букурещ тази година.

Относно коментарите за „положението на румънското малцинство в България” министърът на външните работи Николай Младенов изтъква, че „правата на всички граждани в Република България се спазват стриктно, съобразно с разпоредбите на българската Конституция”.

„Те са именно граждански, а не основани на техния етнически произход. В България съжителстват много и различни етноси, които могат да се заявяват като такива и имат равни права на вероизповедание, труд и достъп до образование. Що се отнася до българските граждани от румънски етнически произход, които впрочем според последното преброяване са 891 души, те имат свое училище и църква, които функционират традиционно у нас. На последното съвместно заседание на двете правителства в Букурещ бяха обсъдени широк кръг от въпроси от взаимен интерес, сред които не фигурираше темата за „състоянието на румънското малцинство”, уточнява той.