МВнР предприе спешни мерки срещу спрените доставки на газ
МВнР предприе спешни мерки срещу спрените доставки на газ / Sofia Photo Agency

Министерство на външните работи предприе поредица от спешни мерки заради прекратените доставки на природен газ от Русия през Украйна за България, както и на транзитираните количества за Турция, Гърция и Република Македония, съобщиха от ведомството. За създадената ситуация е уведомена Европейската комисия.

Външният министър Ивайло Калфин е разговарял по телефона с чешкия си колега Карел Шварценберг, чиято страна в момента председателства ЕС. Калфин е изразил "острата тревога на българската страна във връзка с необявеното спиране на доставките". Той е подчертал, че България е особено засегната от това действие, поради почти пълната си зависимост от доставките на руски газ през Украйна и Румъния. "Този случай е безпрецедентен", е заявил министър Калфин. По думите му е недопустимо страната ни да става жертва на търговски спор между две страни, по който тя самата няма отношение.

Българският външен министър е настоял чешкото председателство да постави много остро въпроса за доставките на газ на срещите, които тези дни се провеждат с представители на Украйна и Русия, както и да заяви много ясно, че подобно поведение е неприемливо за ЕС.

Министър Шварценберг е поел ангажимент въпросът да бъде поставен много сериозно и се е ангажирал чешкото председателство да излезе с изявление по нарушените доставки.