МВнР чака информация от „Аталанта” за отвлечения „Панега”
МВнР чака информация от „Аталанта” за отвлечения „Панега” / снимка: www.airgroup2000.com
Атанас Панайотов, говорител на БМФ
28888
Атанас Панайотов, говорител на БМФ
Весела Чернева, говорител на МВнР
  • Атанас Панайотов, говорител на БМФ
  • Весела Чернева, говорител на МВнР

Българското външно министерство очаква информация за състоянието на танкерa „Панега" и екипажа му от военната мисия „Аталатна", която патрулира в района, съобщи пред Дарик говорителят на външно министерство Весела Чернева. „Във връзка сме с операция "Аталанта", която патрулира в залива и очакваме да получим повече информация за състоянието на кораба, както и за намеренията на пиратите", каза тя.

Чернева потвърди информацията, че „Панега" е отвлечен вчера около 19.00 ч. в района на Аденския залив. Сигналът за нападението бил подаден от капитана. На борда на кораба има 15 български моряци, танкерът плава под български флаг, уточни още тя.

Министърът на външните работи веднага е свикал Кризисна междуведомствена група, в която са включени Министерството на отбраната, Министерството на транспорта и други институции, заяви още тя. „Готвим се да направим онова, което зависи от нас, за да може тази ситуация да се развие по най-добрия начин", изтъкна още говорителят на МВнР.

От външно министерство потвърдиха още, че танкерът „Панега" има застраховка срещу отвличане. „Надяваме се това да помогне", каза Чернева в коментар и потвърди, че корабът е бил празен и е пътувал за скрап.

С много голямо внимание следим събитията във връзка с отвлечения български кораб „Панега", заяви министърът на транспорта Александър Цветков преди началото на заседанието на Министерския съвет днес.

Няма причини да смятаме, че някой от екипажа на отвлечения в района на Аденския залив български танкер е пострадал. Това заяви шведският капитан Андерс Калин от военноморските сили на ЕС, патрулиращи край бреговете на Сомалия, цитиран от Си Ен Ен. „Докато пиратите са на борда на кораба, ние само наблюдаваме ситуацията", каза Калин.

Параходство „Български морски флот", заедно със застрахователната агенция, е създал екип от преговарящи, който при първа възможност да започне преговори със сомалийските пирати за освобождаването на българския танкер „Панега", който беше похитен вчера. Това съобщи за Дарик говорителят на БМФ Атанас Панайотов. Според него преговорите няма да се проточат дълго, тъй като корабът не превозва товар и единственото ценно да борда е екипажът.

„В момента връзка с него няма", посочи Панайотов. Тя е загубена в 18.32 ч. местно време, а три минути по-късно капитанът е информирал намиращата се на 7 мили американска фрегата, че корабът е завладян от пирати. Плавателният съд е похитен за 12 минути от сомалийците, въпреки че се е намирал в охранявана зона, разкри още говорителят на БМФ. Според думите му пленяването на танкера е станало на 100 мили източно от Аден.

„Единствено "Български морски флот", чиято собственост е корабът, ще води преговори за освобождаването му", посочи изпълнителният директор на параходство „Български морски флот" капитан Христо Донев. Според капитан Донев плавателният съд е действал според правилата в кризисния момент.

Моряците на борда на „Панега" имат достатъчно провизии, увери още той и уточни, че до този момент никой от моряците не се е свързал с близките си.

Донев разкри, че попадането в плен на сомалийци е прецедент в историята на параходството. Той изрази учудване от хода на пиратите да посегнат на кораб без стойност като „Панега", който отивал за скрап и няма товар на борда си. Изпълнителният директор на БМФ отбеляза още, че по време на нападението в близост до отвлечения „Панега" се е намирал още един български кораб, собственост на Параходството, „Хемус".

Президентът Георги Първанов обяви, че България може да засили участието си в антипиратската коалиция, но тепърва предстои да се направи необходимото, за да се предотвратяват подобни инциденти. На въпрос можем ли да изпратим българска фрегата в залива, държавният глава отговори, че има доста по-мощни сили, които могат да свършат тази работа, а нашата подкрепа би могла да бъде в друго отношение. 

Българският танкер „Панега" с 15-членен български екипаж на борда беше отвлечен вчера от пирати в района на Аденския залив. Почти всички от екипажа са варненци, капитанът - Румян Попов, е от Балчик. „Панега" е плавал към Индия, където е трябвало да бъде нарязан за скрап. В момента на отвличането му е бил празен. В момента на отвличането танкерът се намирал на 150 км от йеменския бряг, в международно признатия транзитен коридор, който се охранява от бойни кораби. Плавателният съд е построен през 1985 г. във корабостроителния завод „Георги Димитров" във Варна.

Други 13 български моряци продължават да са в плен на сомалийски пирати според доклад на международната неправителствена организация „Екотера Интернешънъл". Петима от 22- членния екипаж на танкера за течни химикали „Сейнт Джеймс парк" са българи. Плаващият под британски флаг танкер беше отвлечен на 28 декември миналата година. На борда на автовоза „Ейшън глори" пък има осем българи, в това число и капитанът. Корабът беше отвлечен на 2 януари тази година. Ирански медии твърдят, че той е превозвал военна техника за Саудитска Арабия. Няма скорошни данни за напредък в преговорите с похитителите. От Министерството на външните работи заявиха, че поддържат постоянен контакт с близките на отвлечените моряци.