Мутафчиев: Паника може да има само, ако не се спазват правилата
Мутафчиев: Паника може да има само, ако не се спазват правилата / netinfo

Паника може да има само, ако не се спазват правилата. Това коментира пред Дарик министърът на транспорта Петър Мутафчиев.

„Може би погрешната информация, която е постъпила от Министерството на отбраната е принудило един от ежедневниците да направи проверка по случая. Не е инициатива нито на летищните власти, нито на Министерството на транспорта тази публикация”, каза транспортният министър.

Смятате ли, че администрацията на летището и като цяло длъжностните лица са действали адекватно при този инцидент на аеропорт София?

Категорично да. Веднага след подадения сигнал за това, че на територията на пистите на летището е попаднал снаряд са уведомени постоянно действащият щаб и той е затворил летището. Това е задължителен ангажимент по безопасност и сигурност, изцяло адекватно са действали, включително след връзка с щаба са предприети действията за евакуиране на хората от летището.

Инициирате проверка на летищата за готовността им да действат при такива ситуации, каква ще е основната цел?

Това е практика, с която трябва да се съобразяваме. Подобни учения се правят, за да се видят конкретните действия на отделните системи. Аз съм доволен от бързите действия и от адекватността на системата на летище София, менно в такъв момент.