Мутафчиев обеща инвестиции в инфраструктурата на Благоевград
Мутафчиев обеща инвестиции в инфраструктурата на Благоевград / cнимкa: Sofia Photo Agency

За инвестиции в инфраструктурата на Благоевград обеща съдействие министърът на транспорта Петър Мутафчиев на среща с кмета на областния център Костадин Паскалев. Дискутирано бе предстоящото изграждане на подлез или надлез към кв. "Грамада" в Благоевград, както и други съвместни инфраструктурни проекти.

Двамата обсъдиха и проблемите на превозвачите в града. "Разбирам исканията на превозвачите в Благоевград, които са аналогични с тези в цялата страна, но повишаването на акциза върху горивата е неизбежно", заяви министър Мутафчиев. Той поясни, че цените на горивата не се регулират от транспортното ведомство, а от самия пазар.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и експерти от ведомството представиха в Благоевград мултимедиен проект за модернизация на осигурителната и телекомуникационната техника на жп линията Благоевград - Кулата. Проектът се реализира по програма ФАР - ТГС между България и Гърция и е на стойност 4,5 млн. евро. 75 % от сумата се осигуряват по програмата, останалите 25 % - от държавния бюджет.

"Целта на проекта е въвеждане на съвременни технологии за управлението на жп трафика, както и намаляване на времето за пътуване на пътническите влакове между България и Гърция", поясни транспортният министър. "Чрез реализирането на тази инициатива от София до Солун вече се пътува с 40 минути по-малко, а времето за проверка на документи на Кулата се извършва за не повече от 20 минути", допълни той.

След срещата на Мутафчиев и Паскалев стана ясно още, че ще бъдат построени жилища за служители на БДЖ в Благоевград, София, Пловдив и Асеновград. Това съобщиха експерти от Национална компания "Железопътна инфраструктура". По този начин ще бъде използвана по-ефективно работната сила, като се подобри и мобилността на работещите в железниците. На по-късен етап с жилища ще се снабдят и служителите на БДЖ в Горна Оряховица, Варна и Бургас. Жилищата ще бъдат построени в районите около жп гарите в съответните градове. Очаква се до края на годината да стартират процедурите по строителството, уточниха от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Други новини от Благоевград