Мутафчиев: Маршрутките да спират на определени спирки
Мутафчиев: Маршрутките да спират на определени спирки / снимкa: Sofia Photo Agency

Маршрутките да спират на определени спирки – това ще предложи транспортното министерство на Столичната община, съобщи в парламента министър Петър Мутафчиев. По думите му София и големите градове са пред транспортен колапс.

В отговор на независимия депутат Минчо Христов министърът обаче уточни, че неговото ведомство няма правото да се намесва пряко в организацията на транспорта в градските зони.

Министърът бе категоричен, че маршрутки има само в градове с лоша организация на транспорта: „Предстои и ще препоръчаме на общината да се включи в новите договори за 2009 година, или сега да се поискат споразумения, където маршрутните таксита да бъдат определени с конкретни спирки. И да не се разрешават правостоящи – тъй като скоростите, с които се движат, оборудването на скоростните кутии, спирачният път дават сериозна опасност за пътниците при едно пътнотранспортно произшествие”.

Мутафчиев заяви, че неговото министерство редовно извършва проверки на градския транспорт: „От началото на годината сме проверили в градския транспорт на големите градове над 2060 превозни средства. Съответно са наложени 100 акта по различни причини – лошо оборудване, лошо състояние, технически състояние на някои от автобусите и, разбира се, автобуси, които са с повишено съдържание на замърсяващи газове”.

Министърът на транспорта припомни, че проекти като автомагистрала „Люлин” и Южната дъга на Околовръстния път около столицата се финансират от държавата, но общественият транспорт е в правомощията на Столичната община. Около половин милиард годишно за гориво губят софиянци от задръстванията в столицата, припомни Минчо Христов по време на парламентарния контрол.