Не го усещаме веднага като заплата от 2000-3000 лева, но не е малко увеличение, смята председателят на Съюза на артистите
„Това, което правя в Съюза на артистите, е политика. Политика на възможността съсловието ми да се чувства добре. За последните 3 години чрез споразуменията, които подписахме с работодатели, синдикати и институции, доходите на хората, работещи в сферата на сценичните изкуства и на театъра, са се повишили с между 32 и 41-42%. За три години, не мисля, че е малко”. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Не го усещаме веднага като заплата от 2000-3000 лева, което би ми се искало, но в крайна сметка 30% увеличение на заплатите не е малко. На колегите ми не им се налага да играят в множество театри и различни представления извън трудовите си договори, а желанието им да работят надделява. Аз играя в пет театъра. Много е, но ме привличат заглавията и режисьорите. Не ми се е налагало да играя в тези пет театъра, за да изхранвам семейството си, аз играя за удоволствие”, коментира Мутафчиев.

Ходете на театър или изложба поне веднъж месечно, полезно е

Той оцени положително реформата в театъра, проведена от Вежди Рашидов, когато беше министър на културата.

Преди реформата никой не се интересуваше дали има, или няма публика. Хората си получаваха заплатите. След като се проведе реформата, колегите в театъра започнаха да търсят заглавия, пиеси, които да привличат публика”, коментира Христо Мутафчиев.

Поддържаме добър диалог с министерството на културата и с институциите, от които зависи нашата работа. Искам да успокоя колегите си в театрите– не се очаква да има трус в системата”, заяви Христо Мутафчиев.
NOVA