Мукаддес Налбант разбрала преди 2 дни за махането на класици от учебната програма
Мукаддес Налбант разбрала преди 2 дни за махането на класици от учебната програма / Sofia Photo Agency, архив
Мукаддес Налбант разбрала преди 2 дни за махането на класици от учебната програма
64942
Мукаддес Налбант разбрала преди 2 дни за махането на класици от учебната програма
  • Мукаддес Налбант разбрала преди 2 дни за махането на класици от учебната програма

Заместник-министърът на образованието Мукаддес Налбант заяви за Дарик, че е била изненадана от отпадането на някои от произведенията на българските класици от учебните програми. По думите й тя знаела за готвените промени от 2 дни и смущаващ за нея бил фактът, че учебните програми са правени на базата на неприет закон.

Според Налбант те са изготвени не за действащия в момента закон, а за друг, който няма да бъде приет. Тя обаче категорично заяви, че ще настоява стихотворението „Моята молитва" на Христо Ботев да остане в учебниците.

Налбант добави, че екипът, отговорен за проекта, е бил ръководен от бившия заместник-министър на образованието в кабинета „Борисов" Милена Дамянова.

Мукаддес Налбант подчерта, че не е знаела за предвижданите промени в учебните програми: „Вярвайте ми, знам информацията от два дни, че отпада нещо от учебната програма. Знам, че има учебни програми, които са качени на сайта на Министерството. Знам, че се работи по тези учебни програми от година и половина. Тези програми са правени на основание на неприет закон. Това е първото нещо, което е притеснително. Учебните програми се правят според етапите, степента на образование и т.н. Действащият в момента закон има една структура. Предположението, че би могъл да бъде приет някакъв друг закон, е станало основание за разглеждане на тези учебни програми".

Според зам.-министъра на образованието доверието на Министерството към 450-те учители и експерти, съставили проекта, е голямо, и е възможно за това да е било взето решение за приемането му.

„Едно от най-значимите произведения на българската литература, което пренася духа на европейското просвещение, на силата на разума, на господството на разума в духа на Европа, във философията - това е стихотворението „Моята молитва". Затова специално за това стихотворение съм пристрастна и ще отстоявам да бъде запазено".

Според Мукаддес Налбант името и е несправедливо замесено в скандала с отпадането на някои от произведенията на български класици от учебниците по литература.