МСДС: „Натура 2000” е скрита национализация
МСДС: „Натура 2000” е скрита национализация / netinfo

„Натура 2000” е форма на скрита национализация на земи, заяви в Пловдив председателят на националното ръководство на Младежкото СДС Александър Тодоров. Според него проектът „Натура 2000”, който от ноември миналата година е влязъл в сила Закон за запазване на биологичното равновесие, нарушава конституционните права на българските граждани и неприкосновеността на частната собственост. По думите му, не е реално 40% от територията на България да се вкарва под една или друга форма в „Натура 2000”, а в европейските страни този процент да е максимум 18.

Александър Тодоров счита, че страната ни ще загуби милиони инвестиции, след като бъде забранено строителството на пътища и сгради в обявените за защитени територии. За съжаление, обявяването на териториите за защитени, се прави единствено под ръководството на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров, смята Тодоров, защото няма обществен дебат, а експертите се назначават от министъра.

МСДС подкрепя действията на гражданите, които протестират срещу „Натура 2000” и призовава правителството да вземе спешни мерки и да промени Закона. В противен случай МСДС ще намери начин да сезира Конституционния съд.