МС ще одобри промените в Гражданския процесуален кодекс
МС ще одобри промените в Гражданския процесуален кодекс / netinfo

Правителството ще одобри на редовното си заседание промените в Гражданския процесуален кодекс, който беше приет през 2007-а и влиза в сила от 1 март тази година. Предвижда се промяна върху размера на несеквестируемия доход, заради въвеждането на пропорционалния данък върху доходите на физическите лица.

Според новото предложение, при изпълнение на съдебна процедура, насочена върху трудовото или друго възнаграждение за труд, както и върху пенсия с размер над минималната работна заплата, трябва да се удържа само 1/4 част, ако осъденото лице е без деца, и 1/5 част, ако е с деца, които издържа.

При доходи между 300 и 600 лева месечно ще се удържа 1/3 част, ако осъденият е без деца и 1/4, ако е с деца. При доходи между 600 и 1200 лева пък ще се удържат съответно 1/2 и 1/3 част.

Месечното трудово възнаграждение ще се определя, след като бъдат приспаднати дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски.

Проектозаконът предвижда държавата и нейните учреждения да бъдат освободени от задължението да заплащат държавни такси, независимо от вида и характера на спорното вземане.