МС прие промени в Закона за движение по пътищата
МС прие промени в Закона за движение по пътищата / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Отпаднало е предложението новите шофьори да не могат да карат през нощта, както и да карат с по-голямо ограничение на скоростта. Това е одобрил Министерски съвет при разглеждане на Закона за движение по пътищата. Той е приет на вносител, което означава, че може да претърпи допълнителни промени.

За първи път в законодателството ни се дава право записите от технически средства или от системи за явно видеонаблюдение да се използват като веществени доказателства. Наказателни постановления, които са изготвени въз основа на такива записи, няма да подлежат на обжалване. Наказанието ще се налага на собственика на МПС-то. Когато то принадлежи на юридическо лице, глобата ще е за управителя му, освен ако той не посочи с декларация кой точно е управлявал автомобила.

Със законопроекта се предлага завишаване от 50 на 100 лв. на размера на глобата, която може да се налага с фиш и той да не подлежи на обжалване. Незаплащането му в 7-дневен срок се смята за влязло в сила наказателно постановление и по него се отнемат контролни точки. Глобите ще могат да се плащат и чрез e-pay и sms. Очаква се системата да бъде внедрена до края на годината.

Предвижда се новите водачи да карат с придружител, ако возят лица до 18-годишна възраст. Нови водачи са тези, които са взели шофьорска книжа преди по-малко от една година и все още не са навършили 25 години. Тоест шофьор, който вземе книжка на 26 години, няма да е млад водач, уточниха от МС. Новите водачи ще получат книжките с 26, а не както останалите с 39 точки, уточниха още от кабинета.