/ БГНЕС
Промени в устройствения правилник на Министерството на образованието и науката одобри Министерският съвет.

Измененията имат за цел актуализиране и оптимизиране функциите на МОН с оглед повишаване на ефективността при изпълнение на политиките на министерството и усъвършенстване на работните процеси.

С предложените структурни промени общата численост на персонала се намалява от 379 на 373 щатни бройки. Броят на дирекциите в общата и специализираната администрация остава същият, но се променя числеността на отделни административни звена при спазване на задължителните нормативи изисквания.

Увеличава се кадровият капацитет на Националния център за информация и документация (НАЦИД) с 6 щатни бройки. Причината е, че НАЦИД води и поддържа в актуално състояние 15 публични регистри и бази от данни, сред които на висшите училища, всички действащи, прекъснали и завършили студенти и докторанти, списък на регулираните професии, на научната дейност и др. Те са с национално значение и са източник на обективна статистическа информация и инструмент в помощ на формирането на политики и взимането на управленски решения относно развитието на висшето образование и науката.

Вписването на обстоятелства във всички регистри и бази данни и поддържането им в актуално състояние се осъществява в реално време изцяло от служителите на НАЦИД, което изисква ежедневна обработка на данни от страна на длъжностните лица. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня