МС одобри програма за активно стареене
МС одобри програма за активно стареене / снимка: DarikNews - Надя Коцева

Пенсионерите над 65-годишна възраст ще бъдат пращани на почивка в хотели или друг вид социални институции, в които ще им бъде осигурен достъп до различен вид услуги, сред които и лечение. Това предвижда одобрената от кабинета програма за "Активно стареене". Пред журналисти министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова заяви, че програмата е насочена към самотноживеещите възрастни хора, настанените в институции, както и към тези, които са на енергийни помощи. Тя ще действа в периода от 2009 до 2011 година.

  

Държавата ще поеме до 40 лева на ден, които ще включват храна, нощувка и не по-малко от 2 процедури за лечение и профилактика. Програмата ще се реализира до 2011 година, в рамките на 6 месеца - от март до май и месеците септември, октомври и ноември. Социалният министър уточни, че възрастните хора, които отговарят на посочените условия, са около 150 000 в цялата страна. Тези, които се възползват веднъж от услугите на програмата, ще могат да го направят отново чак след 3 години. Целта е програмата да обхване възможно най-много пенсионери. Стартово от нея могат да се възползват не по-малко от 5000 души, коментира още социалният министър.

 

Предвижда се пенсионерите да бъдат настанявани в хотели или други институции, като те ще си плащат сами пътя и туристическата такса, която ще бъде символична. Хотелите ще бъдат избирани чрез конкурс, а възрастните хора ще бъдат набирани на квотен принцип от всеки регион.

 

Във връзка с плануваното увеличение на пенсиите от 1-ви април, министър Масларова отказа да коментира дали то ще обхване всички групи пенсионери. "Този въпрос е от компетенцията на Националния осигурителен институт", заяви още социалният министър.