Може да върнат Евелин Банев-Брендо в България
Може да върнат Евелин Банев-Брендо в България / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Евелин Банев-Брендо може да се завърне в България още през август. Това коментира пред в. „Монитор” д-р Енрико Мандци, председателят на съда, който наказа българина с 20 години затвор за международен трафик на наркотици.

Видният магистрат обяснил, че Банев е бил даден само „назаем” от нашите съдебни власти на италианското правосъдие за приключилия мегапроцес в Милано. Сега българското Министерство на правосъдието може да отправи иск за връщането му у нас, който италианската страна е длъжна да удовлетвори веднага. Но за да се стигне до това, д-р Мандци би трябвало най-напред да уведоми колегите си в София за изхода на процеса с официално писмо - нещо, което той смятал да направи през следващите дни.

В същото време председателят на съдебния състав на делото, по което бяха осъдени на различни срокове затвор още четирима наши сънародници, посочи, че самият Банев няма интерес от връщането му у нас. Макар и с ефективна присъда, в Италия той продължава да е подсъдим - предстои обжалването на наложеното му наказание, а след това и неговото разглеждане на третата, последна инстанция. А за да бъдат организирани двата процеса е задължително присъствието на Банев в Италия - в негово отсъствие те не могат да се състоят по никакъв начин.

Делото в Апелативния съд в Милано би могло да започне най-рано в средата на следващата година и ако Банев бъде върнат в България през следващите седмици, той би трябвало отново да бъде докаран обратно за новия процес.

На въпроса има ли смисъл от обжалване съдията Мандци отговорил положително, тъй като поне досега не било представено нито едно пряко доказателство за вина на Банев, той не е бил хванат нито веднъж на местопрестъпление и бил осъден само по сметнатите за достоверни показания на други обвиняеми и подсъдими, цитира БГНЕС изданието. Това според магистрата означава, че адвокатите на българина могат да представят на апелативния процес нови оневиняващи го доказателства и факти, които да намалят присъдата му.

Освен това Банев все още не бил казал нищо пред съда, не бил правил декларации, а можело тепърва да намери какво да съобщи в своя защита. Д-р Мандци посочи още, че Брендо в Италия няма да бъде откаран в затвор със специален режим, именно защото продължава да бъде подсъдим.