Може да смените личния си лекар от днес
Може да смените личния си лекар от днес / netinfo

От днес можете да смените личния си лекар. Затова не се изисква отписване от листата на досегашното ви джи пи. За да направите такава смяна трябва да закупите регистрационна форма за постоянен избор и да я попълните при предпочитания общопрактикуващ лекар. Включването в листата на общопрактикуващия лекар, се извършва по служебен път в районните здравноосигурителни каси.

Цената на регистрационната карта, която пациентите попълват е 0,10 лв. и в Районните здравноосигурителни каси има информация за местата, откъдето може да се закупи. В София тя ще се продава в медицинските книжарници на ДКЦ 22, 15 и 29.

При новоизбрания лекар заедно с регистрационната форма се представя здравноосигурителна книжка и документ за актуален здравноосигурителен статус. Списъците с лекари, които имат договор с НЗОК се дава в РЗОК, от там ще научите и адресите, телефоните и специалностите на лекарите.

По повод честите пътувания през летния сезон от НЗОК припомнят, че здравноосигурените, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца трябва да направят временен избор на общопрактикуващ лекар . Това също става с регистрационна форма за временен избор, която се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигуреното лице за периода на пребиваването му на новото място.

Ако пребивавате в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получите медицинска помощ, може да се обърнете към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК им заплаща за инцидентно оказана медицинска помощ, ако ви накарат да платите инцидентна медицинска помощ задължително изискайте финансов документ.