Мозер: Оказахме се фигуранти
Мозер: Оказахме се фигуранти / снимка: DarikNews

„Европейската народна партия залага на ГЕРБ за изборите, останалите се оказваме фигуранти”, заяви пред Дарик радио Анастасия Мозер след работна закуска между лидерите на родната десница и председателя на ЕНП Вилфрид Мартенс. По думите на Мозер, Мартенс е бил категоричен противник на коалиция между ГЕРБ и БСП или пък на друга партия-член на ЕНП с „Атака”. Според нея на закуската не се е получил общ разговор, а всеки отделно се е изказал. Мозер изразила мнението си, че е нужна консолидация на център-дясното пространство.

 

„Това, което Вилфрид Мартенс каза беше главно за ГЕРБ, той вижда в тях водещата сила, което донякъде е вярно и другите наоколо някак си се оказват фигуранти. Той не го поощри за възможна коалиция преди изборите, той говори за след изборите, но за мен това е много късно, защото, ако другите не влязат и той не получи абсолютно мнозинство, аз се чудя с кого ще прави коалиция, а пък това, че ще бъде в опозиция не е най-доброто разрешение на българските проблеми. Мартенс ни поощри да работим заедно, но главната тежест е върху ГЕРБ, на която залагат огромни надежди, защото България имала нужда от промяна. Аз споменах, че непрекъснато правим промени в България, но за жалост, те напоследък са към по-лошо, а не към по-добро”, коментира Анастасия Мозер.

 

Не ви ли обижда малко тази поддържаща роля?

 

За жалост комерсиализмът в нашата политика се появи и в това отношение, защото тях не ги интересува нещо друго освен бройките, които могат да получат на всяка цена, а това никога не е било моята философия.

 

Залагат на ГЕРБ, но казвате, че г-н Мартенс не иска предизборна коалиция, може би той е сигурен, че ГЕРБ ще спечели мнозинство?

 

Така мисля.