Ранните бракове са причината жени да стават жертви на домашно насилие и да бягат от вкъщи, заедно с децата си. Заключението е на най-влиятелната женска организация "Зонта интернешънъл". Днес сподвижници се събраха в София и тръгнаха на авто- и мотопоход към Пловдив. Шествието ще продължи през следващите дни и в други големи градове в България и Румъния. Целта е да се събуди общественото съзнание, казват още организаторите. За това съобщи NOVA.

Германската полиция спаси млада полякиня, отвлечена от свои сънародници в Холандия

„Ако през 1998 г. в България имахме 10 хил. трафикирани насилствено жени и деца, то за 2018 г. имаме само 453 случая, което намирам, че е една много положителна тенденция. Всъщност „Зонта” се противопоставя в световен мащаб срещу насилието, срещу трафика на хора”, коментира Мария Стефанова, член на „Зонта Интернешънъл”, посланик за Европа и Африка.

„Има изключително много жени, които страдат от насилие и най-лошото е, че те самите се обвиняват. Те не казват: „Мъжа ми ме наби, той е виновен. Казват: „Аз съм виновна, защото му казах еди-какво си”, каза рокерката Велислава Костова.
NOVA