Московски за „Фалкон”-а: Ако производителят не даде някаква гаранция, го сменям
Московски за „Фалкон”-а: Ако производителят не даде някаква гаранция, го сменям / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Транспортният министър Ивайло Московски коментира поредната авария с правителствения „Фалкон" и обясни, че проблемът не е механичен, просто електрониката не функционира както трябва и затова колесникът не се е прибрал. След като през февруари инцидент принуди машината да кръжи над София, вчера същото се повтори и в небето над Варна.

Нова авария с „Фалкон"-а на премиера Борисов

„Преди няколко месеца колесникът на правителствения фалкон отново не се прибра, самолетът беше в Базел при оторизираната компания, която го ревизира. Бяха сменени редица части", това заяви в „Здравей, България" по Нова телевизия Московски, който също беше на борда на самолета на премиера Бойко Борисов, който кацна аварийно снощи.

Този дефект се случва за трети път в рамките на шест месеца - два пъти при официален полет и един път при едно от отлитанията на екипажа, без да има пътници на борда.

"Настоявам самолетът да отиде директно в завода на производителя във Франция и там да се направи пълна проверка на машината. Притеснен съм, че доста често се случва този дефект. Ако производителят не даде някаква гаранция, ще напиша доклад този самолет да бъде сменен", заяви Московски.

Екип от инженери на Авиоотряд 28 ще направи необходимите тестове на правителствения "Фалкон" на летище "Варна", съобщи Министерството на транспорта.

Правителственият самолет, с който пътува министър-председателят Бойко Борисов, кацна на летището във Варна вчера. Премиерът беше в морската столица за закриването на осмия летен университет на Младежката академия на ГЕРБ. Борисов и транспортният министър Ивайло Московски трябваше да излетят от Варна на път за Пловдив, където очакваха премиера за откриването на новата спортна зала. След излитането, обаче и трите колесника на правителствения „Фалкон" не са се затворили. Екипажът на правителственият авиоотряд е кръжил, докато горивото изгори и е върнал обратно самолета на летището. Машината останала във въздуха около 15 минути. Екипажът на авариралия „Фалкон" е получил забрана да прави опити за ново излитане. Затова Борисов и придружаващата го делегация изчакака пристигането на другия правителствен самолет - „Еърбъс".

В началото на тази година министър-председателят отново беше участник в инцидент с правителствения „Фалкон" във въздуха. Тогава самолетът се приземи принудително на Летище София. Заради технически проблем се наложи машината да се върне обратно, като преди това над час кръжа над столицата, за да изразходи горивото. Предварителните данни показваха, че малко след излитането на самолета се е появил технически проблем, който не е позволил да се затвори левият колесник на машината. Седмица след инцидента правителственият самолет „Фалкон" беше спрян от полети.

Източник: Novanews.bg