Москов: Сериозно брожение ще предизвика сливането на болници
Москов: Сериозно брожение ще предизвика сливането на болници / снимка: БГНЕС, архив

Сериозно брожение ще предизвика сливането на болници и диспансери, прогнозира във Велико Търново министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той припомни, че готвената реформа предвижда диспансерите да се преструктурират като отделения или клиники към съответната болница.

„Фрагментацията не е добра от икономическа гледна точка. Не е все едно дали част от парите отиват в една смислена и малка администрация, или - в пет други такива. Нашите болнични директори са се превърнали в хора със самочувствието на владетели, феодали, на хора, които разпореждат и имат собственост", каза здравният министър. Той обяви, че вече работи екип, съвместно с Министерството на финансите, който подготвя реорганизацията.

Москов: Директор, който се възпротиви на сливане на болници, ще бъде отстранен

Москов посочи като пример търновската болница, която се състои от две бази. По негови думи на 600 000 лв. годишно възлизат разходите за транспорт. Спестените от сливането пари могат да се използват за лекарства, консумативи, закупуване на апаратура и заплати на висококвалифицирани специалисти, каза министърът.

Понижават нивото на неонатологичното отделение в „Софиямед"

Петър Москов официално обяви и резултатите от медицинския одит на болница „Софиямед", последван от понижаване на нивото на компетентност на отделението по неонатология. „Това означава, че нещата, които на по-високо болнично ниво се изискват, няма да могат да се извършват, защото условията не отговарят на стандарта", обясни той и допълни, че подобни проверки ще бъдат извършени в лечебни заведения в цялата страна.

Реформата в спешната помощ продължава да бъде един от приоритетите на здравното ведомство. Около 1,5 млн. ще бъдат вложени в ремонт на търновското спешно отделение. Със средствата ще бъде извършен ремонт и ще бъде закупена модерна апаратура.

Други новини от Велико Търново