Морска пътническа линия свързва Румъния и България?
Морска пътническа линия свързва Румъния и България? / cнимка: БГНЕС

Морска пътническа линия за туристически круизи ще свързва Румъния и България, съобщи кметът на Балчик Николай Ангелов. Идеята е обсъдена между представители на шест общини – три румънски и три български. Това са кметствата на Тулча, Констанца, Мангалия, Балчик, Варна и Бургас.

Проектът предвижда началото на морския маршрут да бъде делтата на река Дунав, а краят му – пристанище Бургас. За финансиране ще се кандидатства директно пред Европейската комисия, обясни Ангелов. По думите му, такова начинание би струвало няколко десетки милиона евро.

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев и кметът на Балчик Николай Ангелов се срещнаха с балчишки общински съветници и граждани. Транспортният министър сподели необходимостта от нова автогара в града. Ведомството на Мутафчиев обаче не може да осигури средства за такъв строеж. Затова министърът ще постави проблема пред МРРБ. Идеята е да се изградят и нови автоспирки и да се подобри системата на градския автотранспорт.

Министър Мутафчиев сподели и намеренията да се построи път между Балчик и Ген.Тошево, който би бил важен за бизнесвръзките между двата града. „Ще настоявам средства за стартирането на такъв проект да бъдат предвидени през тази или през 2009-та година", допълни Мутафчиев.