Моряците от кораба „Панега са освободени
Моряците от кораба „Панега са освободени / снимкa: www.airgroup2000.com
Бойко Борисов
32417
Бойко Борисов
Кирил Домусчиев
  • Бойко Борисов
  • Кирил Домусчиев

15-те български моряците от кораба „Панега", похитен от сомалийски пирати, са освободени. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при посещението си в курортния комплекс „Камчия" край Варна. Те са на кораба, под охрана и в добро здравословно състояние, добави министър-председателят.

Освобождаването им нищо не струва на държавата, каза още премиерът Борисов, като не пожела да съобщи подробности дали и как страната ни е участвала при освобождаването на моряците. Около 15 септември ще бъде изпратен военен самолет, за да ги докара в България, след което ще им бъдат направени медицински прегледи, каза още Борисов. От думите му не стана ясно къде ще бъде изпратен самолетът.  

Корабът „Панега" е освободен рано тази сутрин и в момента пътува към близко пристанище, където ще бъде извършена смяна на екипажа, съобщи в интервю за Дарик Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на Български морски флот. Заради дългото стоене в топли води обаче „Панега" не може да се движи със скорост, по-голяма от два-три възела. Затова са пратени влекачи да го издърпат.

Ето още подробности от Кирил Дочусчиев:

„Коръбът беше освободен тази сутрин, само че информацията не можеше да бъде обявена предварително, тъй като течеше операция, която трябваше да осигури техническата и другата сигурност, свързана с една атака или повторно отвличане на кораба. Коръбът трябваше да бъде подсигурен с влекачи, със сериозна охрана, да може да излезе извън 12-милната зона на Сомалия и да се отправи в посока към удобно за нас пристанище, където да може той да акостира и екипажът да бъде свален и извозен към България". 

А в какво състояние е екипажът - как са моряците, капитанът?

Информацията, която имаме от капитана и от екипажа е, че са добре. Физически са здрави.

Корабът къде отива - към пристанище, където вероятнощ е има смяна на екипажа?

Не мога да коментирам пристанището за момента, удобно пристанище ще е в района. Не очакваме да има проблеми, тъй като кораба сме го натоварили с доста сериозна група въоръжени специалисти. Има подкрепата и на няколко влекача, които имат грижа да изтеглят кораба, тъй като той не може да се движи с голяма скорост поради дългия престой.

Външният министър Николай Младенов разговаря лично с роднините на екипажа, в който най-младият моряк е на 26 години, за да им благодари за търпението и силата, която показаха докато корабът беше в плен.

Българският танкер „Панега" на БМФ с 15 българи на борда беше похитен от сомалийски пирати в Аденския залив на 11 май. Отвличането на плавателния съд с капитан Румян Попов стана на 100 мили източно от Аден.След похищението бе обявено, че всички моряци са живи и здрави.

Малко преди похищението на "Панега", на 2 януари беше отвлечен  автомобиловозът "Ейшън глори". Сънародниците ни прекараха 160 дни в плен на сомалийските пирати. Освен българи в екипажа имаше индийци, украинци и румънци. Българските моряци на кораба "Ейшън Глори" бяха освободени от сомалийските пирати и се прибераха в България на 17 юни.