Морето отнесе плажа край Шабла
Морето отнесе плажа край Шабла / снимки: Impact Press Group

Централният плаж в района на къмпинг „Добруджа” край Шабла е изцяло отнесен и в момента вместо пясък има само пръст, съобщи за Дарик зам.-кметът на общината Георги Тодоров. На места има срутвания от 3 до 5 метра, което сериозно намалява границите и територията на република България, коментира Тодоров.

Той информира още, че морският бряг в района на нос Шабла е отнесен на места до 2 метра от бурните вълни. Морето е отнесло и неизползваеми риболовни лодки. Част от брегоукрепителното съоръжение на къмпинг „Шабла” е подкопана от водата.

Северно и южно от село Крапец, както и в района на Карталийския мост има срутвания на брега до 5 метра. В района на лодкостоянката в с.Крапец брегът също е срутен. „И друг път е имало срутвания по шабленския бряг при силно вълнение на морето, но поражения като последните не помним”, коментира Георги Тодоров.

Очаква се експерти да оценят щетите, след което ще се премине към брегоукрепителни дейности в района, допълни зам.-кметът на Шабла.

Морето отнесе плажа край Шабла
netinfo


Междувременно МВР съобщи, че днес започна и оценката и описването на щетите от наводненията в района на село Бисер.

Вчера премиерът Бойко Борисов отчете, че само за ден са изплатени над 100 000 лева на пострадалите семейства от водната стихия в Хасковско. Изплатени са средства и за загиналите животни от селата Извор, Иваново, както и от Свиленград и Любимец. По 325 лева са получили засегнатите семейства. Започнала е и работа по възстановяването на моста на язовир Иваново.