Моралът не е водещ в политиката, признава Доган в интервю
Моралът не е водещ в политиката, признава Доган в интервю / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Моралът не е водещ в политиката, признава Доган в интервю
49500
Моралът не е водещ в политиката, признава Доган в интервю
  • Моралът не е водещ в политиката, признава Доган в интервю

Моралът не е водещ в политиката, обяви лидерът на ДПС Ахмед Доган. Признанието се съдържа в телевизионно интервю, дадено за ТВ7. То беше публикувано във видимо монтиран вариант на сайта на партията и определено от пресцентъра на ДПС като „уникално". Разсъжденията на Доган на тема „морал" са във връзка с падането на правителството на Филип Димитров в края на 1992-а.

В интервюто, което е първата публична изява на Ахмед Доган от изборната нощ след първия тур на изборите на 23 октомври миналата година, лидерът на ДПС описва как на среща с Филип Димитров и Иван Костов тогавашният премиер споделил, че ще иска вот на доверие по лични морални съображения: „Моралният принцип има друг статус в обществото. Моралният принцип в политиката не е водещото начало. Когато отговаряш за общия интерес на държавата, на обществото, не трябва да се ръководиш само от морални съображения. Изведнъж казваш: аз имам морални притеснения и искам вот на доверие". Властта в това отношение не прощава".

Според Ахмед Доган един от многото недостатъци на българския преход е неподготвеният политически елит, който е трябвало да го осъществява, както и убедеността, че някой друг отвън трябва да ни свърши работата: „Няма външни спасители. Няма и външни виновници. Ние сами сме си виновни за всичко последните 20 години. Много случайни хора има в политиката. Хората влизат в политиката да правят лична кариера. Политическият терен се превърна едва ли не като спортна площадка, кой кого бил, кой кого победил. Това са смешни работи. Ще го установяваме след време, за голямо съжаление, но ще платим много висока цена".

В интервюто лидерът на ДПС обяснява и сложните отношения между политиците и бизнеса: „Политиците представляват интерес на бизнес класата. Бизнес класата е двигателят на обществото. Само в такива преходни времена политикът е решаващият фактор, че икономиката е функция на политиката, а реалната логика е точно обратната - политиката е функция на икономиката. За голямо съжаление, нашият политически елит все още си въобразява, че може да задава параметрите на развитие изобщо на икономиката. Това е дълбоко заблуждение. Резултатът - българският бизнес е унищожен в момента, на колене. Политиците не хранят хората, не им пълнят хладилниците. Бизнесът храни хората".

„Костов за мен винаги е бил авторитарен тип, всеяден, диктатор, с Бойко Борисов са един типаж, само че Костов е интелектуален", казва Доган и добавя, че кабинетът „Беров" и бил замислен за не повече от половин години. „После трябваше СДС отново да управлява, подкрепяхме Костов за премиер. Но сините не се оказаха подготвени, а Иван Костов явно прецени, че му е твърде рано", припомня си Ахмед Догон. Според него през 2001 г. Георги Първанов е станал президент случайно, след като Симеон Сакскобургготски се отказал в последния момент да се кандидатира.