Монтират прегради в пешеходната зона на Графа
Монтират прегради в пешеходната зона на Графа / netinfo

Да се монтират специални прегради по улица „Граф Игнатиев”, които да спират преминаването на автомобили – това предложи кметът на София Бойко Борисов. Съоръженията ще са подобни на тези, които се поставят пред посолствата в София.

Кметът направи предложението, след като в Общинския съвет беше повдигнат въпросът за преминаването на автомобили, в това число полицейски, министерски, по улица „Граф Игнатиев”, въпреки че през април градският парламент реши тя да е пешеходна зона.

Председателят на комисията по устройство на територията Борислав Бориславов поясни, че преградите по „Граф Игнатиев” ще могат да се управляват дистанционно, но от определени шофьори – например министерските.

Не стана ясно обаче как по улицата ще преминават по спешност коли на полицията, пожарната, спешна помощ и няма ли движението им да бъде затруднено, ако трябва да преминат по преките улици. Градският парламент одобри да се проведе конкурс за избор на инвеститор, който да въведе електронната система за таскуване в градския транспорт като цяло. В същото време избраната вече през миналата година чешка фирма "Микроелектроника" ще въведе електронния билет само експериментално и само в трамваите, каза Радослав Тошев, председател на транспортната комисия в общината.

Междувременно Общинският съвет одобри отпускане на 3 149 000 лева за покриване на щетите от наводненията през месец май. С други 3 000 000 лева ще се осигури реализацията на Проекта „Асистент за независим живот”. Това стана факт, след като градският парламент прие наредба в съответствие с националната програма за личен придружител на хората с увреждания.