Монтират кучешки тоалетни в София
Монтират кучешки тоалетни в София / netinfo

Частна фирма е предложила на Столичната община да осигури и монтира в София кучешки тоалетни. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Екоравновесие” Мирослав Найденов. Той изчисли, че за период от 4 години бездомните кучета в столицата могат да бъдат ограничени до около 2 000, ако се изпълнява програмата за кастрация. Според него броят на уличните кучета в София сега е между 20 и 30 хиляди.

Кучешките тоалетни са специални кошчета, предназначени за изхвърляне в тях само на екскремент от домашните любимци. Такива тоалетни са практика в европейските страни. Найденов допълни, че съоръженията не струват скъпо, дори фирмата смятала да ги монтира безплатно срещу правота да рекламира върху тях. Обсъжда се с кучешки тоалетни да бъде обзаведен експериментално някой парк.

Шефът на кучкарите в София каза още, че за последните 7 месеца са заловени 2787 бездомни кучета, 76% от които женски. От тях са евтаназирани 789 четириноги, но само тежко болни и доказано агресивни, а останалите са кастрирани и върнати по местата, откъдето са заловени. Найденов изчисли, че така е предотвратена появата по улиците на града на 5 до 10 хиляди новородени. Той поясни, че за последните 8 години са били заловени и избити 70 000 кучета, като са изразходвани около 4 млн. лв. Масовото умъртвяване от миналото е прекратено, ще се работи само по кастрационната програма, каза Найденов.

В София трябва да се построят още няколко приюта за кучета, допълни шефът на „Екоравновесие”. В изолатора в Сеславци с капацитет за 200 кучета сега има 84 четириноги. Предстои ново преброяване на бездомните кучета в столицата, като от БАН са предложили да изготвят методиката за преброяването. По информация на Найденов таксата за домашно куче от 24 лв. годишно не се плащала от столичани.

Представители на неправителствени организации пък изказаха подкрепата си за гласувания на първо четене Закон за защита на животните в България, защото бил напълно европейски.