Просветното министерство сменя шестима началници на регионални управления на образованието. Двама от тях са освободени дисциплинарно заради открити нарушения, съобщават от МОН.

Става въпрос за регионалните началници в Пловдив и Видин.

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Регионалните образователни директори в Шумен, Хасково и Враца се сменят заради придобито право на пенсия. Във Варна и досега позицията се е заемала от изпълняващ длъжността.

За съответните шест РУО МОН е обявило конкурси за нови началници.

От министерството допълниха, че в момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още СЕДЕМ РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.