2250 деца и ученици от Украйна са записани в български училища и в групи за предучилищно образование в детски градини. Данните са към месец ноември 2022 г. и бяха съобщени от заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова по време на среща с представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците в България Седа Кузуджу.

Закрилата, която България осигурява на украинските бежанци, ще бъде удължена

По данни на министерството към месец ноември 2022 г. в групи за предучилищно образование в детските градини и в училищата са записани 512 деца, а в училищата – 1738 ученици от Украйна. Всички те се обучават в 220 детски градини и 431 училища. Заместник-министър Гайдарова подчерта, че за всички тези деца и ученици е осигурено допълнително обучение по български език като чужд, за което МОН е разработило специално учебно помагало, както и допълнително обучение по останалите учебни предмети за преодоляване на образователни затруднения.

Към момента в България се обучават и около 1400 украински студенти, специализанти и докторанти.

Проучване разкри какво мислят българите за войната в Украйна

Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование е провел изпити за установяване на владеенето на български език от чужденци за упражняване на медицинска професия в България. 22 украински граждани са получили удостоверения да упражняват професията, от които 9 медицина, дентална медицина – 7, фармация – 1, медицински сестри – 3, фелдшери – 1, ерготерапия – 1.
 
МОН