МОН предлага пет степени на кариерно развитие на учителите
МОН предлага пет степени на кариерно развитие на учителите / Снимка: Sofia Photo Agency
Пет степени на кариерно развитие на учителите предлага Министерството на образованието у науката. Различните длъжности в системата на средното образование ще определят и различните заплати на учителите.

Въвеждането на системата за кариерно развитие на учителите е предвидена в националната стратегия за развитие на средното образование, която гласува Народното събрание миналата година.

От Министерството на образованието предлагат пет учителски длъжности: младши учител, учител, старши учител, главен учител и учител-методист. За да премине един учител в по-горна кариерна степен, ще трябва да трупа трудов стаж, да се явява на конкурси и най-важното - да ходи на допълнителни квалификационни курсове.

Според Даниел Вълчев: „Хората трябва да бъдат стимулирани да остава в професията. Между първата – най-ниската заплата и последната, различията трябва да бъдат в пъти, а не в проценти”.

Вълчев припомни, че в момента в зависимост от квалификацията си учителите получават допълнително от 5 до 40 лева, което е твърде малко, а обучителните курсове се плащат от самия учител. Това също не било правилно.

Новият модел за кариерно развитие беше обсъден на отраслов съвет в Министерството на образованието и науката и ако бъде одобрен и от синдикатите, може да заработи от първи януари догодина.