МОН чака резултати от проверката на падналото училище в Казанлък
МОН чака резултати от проверката на падналото училище в Казанлък / снимка: БГНЕС

Въпреки че Министерството на образованието и науката няма пряко отношение към финансирането и към собствеността на сградата на училището в Казанлък, със заповед е назначена и наша проверка. Очаквам резултатите от нея да бъдат готови до края на седмицата. Това коментира в Русе заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева по повод на падналата стена на природо-математическата гимназия „Никола Обрешков”.

По думите й, когато става дума за деца, министерството винаги е достатъчно отговорно и прави всичко възможно, за да реагира на възникнали проблеми.

„За съжаление и тази година не можем да се похвалим с повече средства, заделени за ремонти на училищните сгради. Образованието е обществено дело и ние разчитаме на първо място на общините, които в много случаи са изключително грижовни. Трябва да отбележа, че има и много възможности през различни европейски проекти”, каза Кастрева.

На въпрос, свързан с финансирането на „защитените професии”, Кастрева каза, че при всички случаи ангажирането трябва да е двустранно - от държавата и от бизнеса.

Тя коментира още, че в новия закон за предучилищно и училищно образование е предвидена корекция във формулата за определяне на делегираните бюджети. „Не бихме искали училищата и учителите да бъдат строго зависими от броя на своите ученици. Има много други обстоятелства, които също са от значение при финансирането на учебните заведения”, обясни Кастрева.