Молят НСО да разреши оглед на двореца Кричим
Молят НСО да разреши оглед на двореца Кричим / снимка: БГНЕС

Да се иска разрешение от Националната служба за охрана за допускане на вещите лица, изготвящи експертизи по делото на Симеон Сакскобургготски срещу държавата за двореца "Кричим", постанови Окръжният съд в Пловдив. Още в началото на съдебното заседание стана ясно, че експертите Мария Михайлова и Васил Герасимов са изготвили оценъчната експертиза и доклада за идентичността на имотите, без да са ги посетили и огледали. По тази причина съдия Надежда Желязкова определи на 16 март представителите на двете спорещи страни и вещите лица да се явят пред двореца и ако бъдат допуснати, да извършат необходимите огледи.

Новите експертизи трябва да бъдат готови за следващото заседание, което ще се проведе на 21 април. До тогава трябва да бъде разпитана в дома й и 94-годишната свидетелка Иванка Николова, предложена от адвокатите на Симеон Сакскобургготски. Жената е живяла в двореца и може да разкаже интересни неща, но е трудноподвижна, обясни адвокат Ели Христова.

Защитата на държавата пък извадиха архивни документи, показващи, че през 1901-1902 година много от земите им са били заграбени насила, за да се направи там дворецът и ловното стопанство край него. Адвокатите представиха пред съда и копие от личната карта на цар Борис Трети, на която в графата "занятие" е изписано "Държавен глава". Ще докажем, че в качеството си на държавен глава царят е ползвал държавен имот, обясниха правистите.

Други новини от Пловдив