Молим Буш да махне визите за българи
Молим Буш да махне визите за българи / netinfo

При посещението на американския президент Джордж Буш, България очаква ясен ангажимент от страна на Съединените американски щати за промяна на визовия режим за български граждани. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин по повод очакваната визита на американския държавен глава в София на 10-и и 11-и юни.

София ще постави ясно въпроса за визовите ограничения за български граждани, увери дипломат номер едно.

Сред основните теми при разговорите с Джордж Буш ще бъдат и случаят с българските медици в Либия, военнополитическото сътрудничество, икономическото сътрудничество, многостранни въпроси.

Вътрешният министър Румен Петков, който също участва в пресконференцията, съобщи, че за обезпечаване на сигурността на визи ще бъдат ангажирани 3500 служители на МВР.

От 9 до 11 юни в София ще бъдат обособени две специални зони за сигурност. Първата зона ще бъде със строго ограничен достъп, които ще обхване района около сградите на Президентството, Министерския съвет, Археологическия музей и Паметника на незнайния войн.

Нейните граници са в района между булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий", "Васил Левски", "Княз Ал. Дондуков" и "Княгиня Мария Луиза". Паркирането на автомобили в тази зона е забранено. Живеещите и работещите в района ще бъдат пропускани срещу съответен документ, или с предварителен списък. За зоната няма да има специални пропускателни пунктове, но ще има засилена полицейска охрана.

През определени периоди движението по бул. "Дондуков" между Президентството и МС ще бъде спирано, така че молбата ни към хората, които ползват собствени автомобили, е да търсят други маршрути, каза министър Петков.

Във втората зона, където движението ще бъде по-свободно, но отново частично ограничено попадат Аерогара София, Бояна, Студентски град, Младост, Драгалевци.

Градският транспорт ще работи без ограничения, но ще има някои корекции в спирките. Столичната община има готовност да осигури допълнително коли на градския транспорт за първата зона на сигурност, ако е необходимо, каза Велизар Стоилов.

Метрото ще работи пълноценно до станция "Сердика", а спирката на трамваите пред хотел "Шератон" няма да функционира и ще бъде пропускана. Граничещите с първата зона основни артерии ще работят с изключение на бул. "Дондуков" в определени интервали.

Заместник-кметът Стоилов каза, че общината е разрешила митинг-шествие на антиглобалисти на 9 юни от НДК до Народния театър "Иван Вазов". Към момента заявки за протести в дните на посещението на американския президент няма.