Молебен против наводнения ще отслужат в Лом
Молебен против наводнения ще отслужат в Лом / DarikNews.bg, архив
Молебен против наводнения ще отслужат в Лом
30557
Молебен против наводнения ще отслужат в Лом
  • Молебен против наводнения ще отслужат в Лом

Молебен против наводнения ще се отслужи утре в Лом. И днес нивото на река Дунав е повишено, но няма опасност за населението в района. Заради повишеното ниво на реката и наводнените къщи от месец и половина в Лом действа кризисен щаб.

За ситуацията в момента разказа кметът на Лом Пенка Пенкова: „Нивото на река Дунав при Лом е 8,08 м с тенденция за покачване в близкото денонощие. Очакваме ниво до 8,20 м, което е горе-долу в началото на третата степен на опасност от заливане. Така или иначе, ние сме готови. Вече от месец и половина нивото на Дунав в района на Лом е около 8 метра. Изключително тежка е ситуацията и ако продължи този порядък на проливните дъждове още повече ще се усложни ситуацията от подпочвените води и от факта, че вече на много места нивото на подпочвени води в някои къщи достига 1,50-2 метра. Имаме паднали къщи, имаме бедствие на една улица, която е 400 метра и подкопава жилищен блок, имаме пропаднали други улици. Моето притеснение е, че съчетаването на проливните дъждове, с високите води на Дунав и подпочвените води ще донесе страшно много проблеми".

Попитана дали се налага евакуация на населението към днешна дата, тя отговори: „На този етап, с изключение на хората, които са в двете къщи, не се налага. Трябва да вземем решение какво да правим със строителния материал, най-вероятно ще подкрепим тези, защото нямаме къде да настаним хората - в едната къща са 12, в другата осем души. Нямаме притеснение за другите къщи".

Дали ще вали днес и в следващите 10 дни, разберете във Vremeto.bg