Модев спира увеличения данък за софийските МПС
Модев спира увеличения данък за софийските МПС / снимка: Sofia Photo Agency

Областният управител на София Тодор Модев ще върне наредбата за столичните данъци в частта й за МПС, съобщи самият той преди заседанието на МС. По думите му наредбата ще бъде спряна с аргумента законосъобразност.

Според първоначалните анализи на областната администрация в наредбата има нарушения от гледна точка на диференциацията на превозните средства по възраст. Такава диференциация в закона за местните данъци няма.

Модев уточни, че ще върне и двете решения на СОС за автомобилите - и старото, което въвеждаше размер на данъка според възрастов признак, и новото, което гласуваха общинарите и с което премахнаха разделението по години, но оставиха 25-процентното увеличение на автомобилния данък. Екипът на областния управител започва анализи на цялата наредба за местните данъци и на бюджета на общината още днес и до седмица ще се произнесе.

Ако не бъде спазен крайният срок за обнародване - 29 февруари, остават в сила старите данъци. По думите на областния управител софиянци не трябва да се притесняват, че няма да могат да си платят данъците.