Мобилните оператори ще дават локацията на изчезнали в планината
Мобилните оператори ще дават локацията на изчезнали в планината / DarikNews.bg, архив
Цветан Цветанов
91334
Цветан Цветанов
Емил Нешев
  • Цветан Цветанов
  • Емил Нешев

При подаден сигнал за бедстващ човек в планината до два часа мобилните оператори ще дават информация къде се намира телефонът му. До този момент мобилните оператори предоставят данни за локализацията на мобилното устройство само при тежки престъпления.

Около промените са се обединили всички депутати от Вътрешната комисия след среща с представители на Планинската спасителна служба.

"Предвиждаме в законопроекта до 2 часа при подаване на сигнал от ПСС или бедстващо лице да може ГД „Пожарна безопасност и защита на населението" да направи съответната процедура и да ни предоставят информация, която да бъде предоставена веднага на ПСС", обясни Цветан Цветанов.

По думите му по този начин ще се спести време, защото в лоши метеорологични условия батерията на мобилните телефони пада много по-бързо и не е възможно на по-късен етап да се реагира.

„Ще ограничим възможността да се ползва човешки ресурс на хора, които нямат тази подготовка за работа в лоши метеорологични условия в планината. Искаме да ангажираме максимално експертизата и подготовката, която имат планинските спасители", добави Цветанов.

На срещата присъства и Емил Нешев от Планинската спасителна служба.

"От името на всички планински спасители, които рискуват живота си в опитите си да спасят човешки живот, искам да благодаря на всички, които взеха участие в тези бързи действия, както от страна на Цветан Цветанов, така и от всички останали, включително и медиите. Изключителна голяма крачка напред е това".

Идеята е да има подаден сигнал към 112 или към спасителна служба, за да може да стартира тази процедура.

Промените в Закона за електронните съобщения ще влязат в пленарната зала следващата седмица.