Мобилните оператори да съдействат на МВР при разследване, предвиждат промени в закон
Мобилните оператори да съдействат на МВР при разследване, предвиждат промени в закон / снимка: Sofia Photo Agency

Министерството на вътрешните работи да има право да изисква данни от мобилни и интернет оператори при разследване на тежки престъпления. Това е една от промените в Закона за електронните съобщения, които бяха обсъждани в МВР. Предвижда се Комисията за защита на личните данни да извършва контрола над тази дейност на министерството. От МВР искат информацията от операторите да се предоставя на полицията в 8-часов срок.

Има изградени три интерфейса за връзка между МВР и мобилните оператори, които обаче не работят, тъй като промените в закона още не са влезли в сила. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов даде пример с отвличането на студента Румен Гунински, когато е имало спешна нужда от бърз достъп до данни за идентифициране на евентуалния кръг от заподозрени. Според предложените промени периодът, в който мобилните оператори ще се задължават да съхраняват информация, е 12 месеца.

Предлага се също да се изисква информация от операторите и интернет доставчиците, когато става въпрос за престъпления, за които е предвидено наказание повече от 2 години лишаване от свобода. Според адвокат Александър Кашъмов искането за предоставяне на бърза информация от операторите на служба ДОТО в МВР ще изисква допълнителни ресурси за операторите. Той предложи контрола над изискваната информация от мобилни оператори и интернет доставчици да се извършва от парламентарна комисия.